Mnohým z vás se blíží konec studia na střední škole. Vyvstává tak důležitá otázka. Co po střední? Možností je samozřejmě mnoho. Můžete si najít práci v oboru, který jste studovali, můžete začít cestovat a nebo si můžete dále rozšiřovat své obzory a znalosti studiem na vysoké škole. V dnešním Honest Guide si projdeme několik českých univerzit pojmenovaných po slavných státnících a budeme se věnovat i známým technickým a vědeckým školám. Připraveni? Jdeme na to!

Univerzita Karlova

Začneme největší a nejznámější vysokou školou v České republice. Univerzita Karlova, založena již roku 1348, je jedna z nejstarších univerzit z celé Evropy a zcela nejstarší univerzita severně od Paříže. Nachází se samozřejmě v Praze a nabízí studium více než 620 různých oborů napříč 17 fakultami. Vybere si tedy skutečně každý. Na své si přijdou zájemci o studium medicíny, přírodních věd, práva, ale také třeba pedagogiky, žurnalistiky a mezinárodních vztahů. Na “Karlovce” je zkrátka vše. Není proto divu, že zájemců o studium je každý rok více než 30 000.

Pokud se rozhodnete podat přihlášku právě sem, za sebe mohu rozhodně doporučit důkladnou přípravu na přijímací zkoušky. Ty se liší fakultu od fakulty. Některé fakulty používají k přijímacím zkouškám testy od společnosti Scio, jiné si přijímací řízení vytvářejí samy. Je tak důležité, abyste se před tím, než se na svůj vysněný obor přihlásíte, podrobně seznámili s náležitostmi přijímacího řízení. Se studiem na Karlově Univerzitě se pojí i význam jejího jména. Pokud se tedy za pár let ve vašem životopise objeví studium právě na této škole, nebudete toho litovat. 

Masarykova univerzita

V oblasti vyššího vzdělání je hlavním konkurentem Karlovy Univerzity její moravský protipól: Masarykova univerzita. Byla založena roku 1919 v moravské metropoli Brně a jedná se o naši druhou největší vysokou školu co do počtu studijních programů. Jméno získala po prvním československém prezidentovi, který se velkou částí podílel na jejím vzniku. Pozoruhodným faktem je však to, že mezi lety 1960 a 1990 nesla škola název Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Brně, neboť prezident Masaryk v té době nebyl příliš vysoko na žebříčku oblíbenosti tehdejšího režimu.

Vybrat si zde můžete ze 400 studijních programů na 10 fakultách. Opět si zde přijde na své téměř každý. Programy a fakulty jsou velice podobné jejich pražským protějškům, avšak zasazení v krásném městě Brně je jistě příjemným plusem pro milovníky impozantních orlojů, výtečného piva a jízdy šalinou. Přijímací řízení se opět liší fakultu od fakulty. Některé fakulty používají plošný systém přijímacího řízení, tzv. test studijních předpokladů, který má prověřit vaši schopnost řešit úlohy z širokého spektra rozličných odvětví. Jiné fakulty používají testy Scio, stejně jako u Univerzity Karlovy, a mnohdy vás mohou čekat i oborové zkoušky.

Obecně se dá říci, že přijímací zkoušky na Masarykovu univerzitu co do náročnosti předčí své pražské kolegy. Je proto přinejmenším vhodné se pořádně připravit, samozřejmě v závislosti na oboru. Existuje mnoho kurzů, které vás mohou naučit, jak co nejlépe zvládnout test studijních předpokladů. Stačí si jen vybrat. Pokud si tedy nejste jistí, že víte, oč se jedná, rozhodně účastí v některém z těchto kurzů neprohloupíte. Masarykova univerzita je skvělým místem ke studiu. Nabízí moderní a interaktivní prostředí, které si jistě zamilujete.

Univerzita Palackého

Finální zastávkou na naší cestě skrze univerzity pojmenované po slavných státnících je Univerzita Palackého v Olomouci. Má osobně oblíbená, neboť právě zde studuji na právnické fakultě. Založena byla již roku 1573, tím pádem se jedná o druhou nejstarší univerzitu v českých zemích, na Moravě potom vůbec nejstarší. V roce 1860 byla zrušena, znovu obnovena až v roce 1946. 

Univerzita Palackého v Olomouci nabízí studium více než 270 studijních programů na 8 fakultách. V rámci přírodovědecké a lékařské fakulty taktéž provozuje 3 vědecká centra. Přijímací řízení se opět liší v závislosti na fakultě, a proto opět radím pečlivě nastudovat podmínky přijetí a všechny dostupné informace, které zajisté naleznete na webové stránce vámi zvolené fakulty. 

Ač olomoucká univerzita nedosahuje prestiže dvou výše zmíněných, jedná se o moderní vysokou školu, která nabízí skvělé zázemí studentům všech oborů. Zejména impozantní je pak přírodovědecká fakulta, která má velmi moderní kampus a špičkové vybavení. Olomouc sama se prezentuje jako univerzitní město. Ze své vlastní zkušenosti nemohu než souhlasit a studium tady jedině doporučit. Studentský život je v Olomouci zkrátka na jedničku.

VŠCHT

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, známější pod zkratkou VŠCHT, je škola zaměřující se na výuku a výzkum v oblasti chemie, chemické technologie, biochemie, biotechnologie či materiálového inženýrství. Jde o velice moderní školu s přístupem do laboratoří vybavených špičkovým vybavením. Zároveň se také jedná o školu, kam se lze dostat bez přijímacího řízení, pouze na základě průměru známek. Jde tak však učinit pouze u chemických oborů. Mějte však na pamětí, že první ročník vám dá pořádně zabrat. Funguje totiž jako jakési síto a mnoho studentů během něj odchází. Pokud máte tedy zájem o některé z těchto odvětví, rozhodně neváhejte podat přihlášku na VŠCHT v Praze.

ČVUT

Další významnou pražskou vysokou školou je České vysoké učení technické. Jedná se o jednu z největších a nejstarších technických vysokých škol v Evropě. Nabízí přes 200 studijních programů na osmi fakultách. Studovat zde lze od architektury přes dopravní inženýrství až po strojní či jaderné inženýrství. Najdou se zde i zájemci o studium informačních technologií. Stejně jako v předchozím případě se však i zde připravte na pekelný první rok. Mnoho studentů překvapí náročnost studia. Pokud vás však toto neodrazuje a tíhnete k některému z těchto oborů, přihlaste se ke studiu na ČVUT.

VUT

Vysoké učení technické je brněnským protějškem ČVUT. Jedná se o školu se zaměřením na technické, ekonomické a umělecké vědy. Je překvapivým faktem, že právě zde lze studovat kromě technických, stavebních či například chemických oborů také výtvarné umění. V současné době nabízí studium na osmi fakultách se širokým zaměřením. Vybrat si tak jistě není problém. Dlouhodobě se umisťuje v žebříčku nejlepších světových univerzit QS TopUniversities. Jedná se o moderní vysokou školu s perfektním zázemím a v současné době se považuje za nejlepší technicky zaměřenou školu v České republice.

VŠE

Na závěr naší pouti se krátce podíváme na vysokou školu, kterou všichni důvěrně znáte. Vysoká škola ekonomická v Praze nabízí široké spektrum studijních programů na šesti fakultách. Zajímavostí je, že jedna z fakult se nachází v Jindřichově Hradci. Na VŠE lze studovat řadu oborů, od financí a účetnictví přes informatiku a statistiku až po mezinárodní vztahy. Pokud se tedy nabídka VŠE trefila do vašeho okruhu zájmů, přihlaste se právě sem. Rozhodně se vám bude hodit již předchozí znalost “terénu” díky Pražskému studentskému summitu.

Závěrem

Doufám, že vám tento článek alespoň trochu přiblížil některé vysoké školy v České republice. Samozřejmě zde nešlo pokrýt všechny, a tak jsem musel vybrat pouze těch pár z mého osobního pohledu nejdůležitějších. Závěrem bych chtěl ještě podotknout, že studium veřejných vysokých škol je v České republice zdarma. Tedy alespoň zatím. Zároveň je v současné době kladen velký důraz na dosažené vzdělání – mít vysokou školu tak bude v budoucnu téměř jistě nezbytné. Chtěl bych vám tedy všem tímto klást na srdce, jděte na vysokou školu, rozvíjejte se, nabývejte vědomosti, rozšiřujte obzory a okruh známostí. Nikdy totiž nevíte, kdy se vám to bude hodit, a v budoucnu vám to jistě ulehčí život.

Filip Lupjan

Filip Lupjan

místopředseda ECOFIN v modelu OSN

filip.lupjan@amo.cz

více informací ▼

Mám rád velké množství rozpustného kafe a plněné bramborové knedlíky. Nejlépe dohromady.