Budíček v 6:30. Rychlá sprcha, oblek radši rovnou na sebe. Zkontrolovat, že mám v kufru kravatu, motýlka, čtyři košile a náhradní boty. A samozřejmě stanoviska! Do batohu ještě máma v rychlosti cpe extra porci svačiny a ujišťuje se, že mám v hotovosti i na účtu dost peněz. A teď rychle na hlavní nádraží, v 7:38 jede vlak do Prahy a ve dvanáct už máme být i s celou delegací na německé ambasádě.

Štěpán (šéfredaktor): “Ale Honzo, tohle není rok 2017… “

 

Je rok 2021 a na žádnou ambasádu bohužel nejdu. Na život v dvoutýdenní karanténě jsme si již všichni pomalu zvykli. Přesto vás, vážení delegáti a delegátky, teď po roce života s covidem čeká unikátní zážitek – první online konference Pražského studentského summitu. Co k úspěšnému „přežití” všech třech jednacích dnů budete potřebovat? 

  1. Buďte připraveni
    Není nic horšího, než když vás spoludelegát upozorní, že zastupujete úplně jiný postoj než ten, který váš ministr zahraničí nedávno prezentoval na Valném shromáždění OSN. Pokud jste tedy přípravu na jednání o nějakém bodu agendy během roku trošku zanedbali, nezapomeňte přípravu na jednání klidně i o přestávkách doplnit. 

     

    Vaši předsedové to neradi uslyší, ale nebojte se zeptat delegáta nebo delegátky spřízněného státu, jestli by vám neukázali to svoje (stanovisko). Jen teda musíte dávat pozor, aby usměvavý delegát byl opravdu váš spojenec, a ne úhlavní nepřítel.
     

  2. Využijte přestávky k odpočinku
    Jak jsme se všichni bohužel během uplynulého roku přesvědčili, dlouhé sezení u Zoom konference může být náročnější než stejná doba jednání nebo výuky prezenčně. Proto jsme do jednacích dnů zakomponovali dvouhodinové pauzy na oběd.

     

    Zkuste tyto přestávky netrávit sledováním jiných online konferencí ani scrollováním na mobilu. O pauze se běžte třeba projít ven, pořádně se najezte a nestyďte se ani za půlhodinku poledního spánku. A během jednání nezapomeňte na dostatečný pitný režim. Protože s prezenční konferencí přijdeme i o skvělé coffee breaky, budou se vám možná hodit i předpřipravené svačinky.

    Jak praví staré summití přísloví: Umění odpočinku je umění práce.
     

  3. Navštěvujte Discord
    Jako náhradu za možnost se mimo program jednání neformálně socializovat s vrstevníky je připravena pestrá nabídka aktivit na summitím Discordu, který jinak bude po celou dobu otevřen i vašim spontánním nápadům.

     

    Pozor: Neváhejte na Discord zavítat, i pokud ve vás všudypřítomné dotazy „někdo Among?” nevzbuzují zrovna příjemné pocity. Právě při večerní socializaci možná poznáte skvělého delegáta nebo delegátku, který vám další den podepíše garanci pozměňovacího návrhu nebo vám v září 2021 napíše, jestli byste spolu nevytvořili delegaci na dalším ročníku.

    V kuloárech se povídá, že prý přes summití Discord už vznikl i milostný románek!

  4. Jednání si užijte
    Pokud i přes trik z prvního bodu podklady na jednání nemáte připravené zrovna na sto procent, nevadí. Nezapomeňte, že celý program Pražského studentského summitu absolvujete nejen proto, abyste zlepšili své dovednosti a kvalitně zastupovali váš stát, ale také abyste si konferenci užili. 

     

    A protože si letos nebudeme moct udělat ani společné fotografie u jednání, nezapomeňte sociální sítě zásobovat alespoň fotkami ze svých pokojíčků. Používejte u nich hashtag #Summit26 a na Instagramu označujte @praguestudentsummit

    Jen jedna věc udělá členům přípravného týmu větší radost než spokojení účastníci: Spokojení účastníci, kteří je otagovali ve storíčku.


  5. Přihlaste se do Sekretu!
    Pokud jste v posledním ročníku na střední škole nebo už máte maturitu za sebou, exisuje skvělá možnost, jak zůstat ve spojení se Summitem i po skončení konference – přihlaste se do přípravného týmu! 

     

    Veškeré potřebné informace naleznete na stránce studentsummit.cz/xxvii. Nezapomeňte také navštívit Q&A se současnými sekretariátníky v sobotu večer, pozvánku vám dají vaši předsedové.

    A příští rady pro nováčky, nebo dokonce i úplně novou rubriku můžete psát do Chronu vy!

 

 

Photo by bruce mars on Unsplash

Jan Pytela

Jan Pytela

koordinátor techniky a školení

jan.pytela@amo.cz

více informací ▼

Honza sice studuje už třetí rok ve Vídni, ale Corona ho přesvědčila, že vzdálenost na mapě je jen číslo, a tak se na Summitu (zase) rozhodl zůstat. Ve volných chvílích své kamárády obohacuje random fakty o okolním světě a sní o tom, že se stane ředitelem zeměkoule.