Zprávy, kterých jste si možná nevšimli

I v posledním čísle letošního Chronu přinášíme výběr důležitých zpráv, které možná zapadly v množství informací podávaných médii. Přefiltrovali jsme zahraniční i domácí zpravodajské weby, aby Vám zásadní informace posledních dnů neunikly. Tradičně se dozvíte, co je nového v mezinárodních organizacích, zastavíte se na Mount Everestu, znovu se rozjedete s Českými drahami a nakonec nahlédnete do zákonodárné činnosti polského Sejmu.  

Mezinárodní organizace

 

OSN

Ultimátum Keni vůči UNHCR

 

Keňská ministryně vnitra Fred Matiang’i dala ve středu 24. března Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dvoutýdenní ultimátum na představení strategie pro uzavření uprchlických táborů Dabaab a Kakuma. Ze strany Keni se jedná již o několikáté vyjádření k intenci uzavřít tyto přelidněné tábory. Více než polovinu z 500 tisíc jedinců v kempu tvoří uprchlíci ze Somálska. To má v tento moment s Keňou velice napjaté vztahy v důsledku sporu o námořní hranice obou zemí. UNHCR ve svém stanovisku vůči ultimátu vyjádřil znepokojení nad situací, která by tímto krokem mohla nastat i s ohledem na šířící se pandemii covid-19. Deklaroval prohloubení dialogu s keňskou vládou. Od 6. dubna, konce ultimáta, se žádná ze stran k situaci nevyjádřila. 

(The Guardian/UNHCR)

 

EU

Renesance tradiční Evropy

 

Po vystoupení maďarské vládní strany Viktora Orbána Fidesz z Evropské lidové strany (EPP) v polovině března, učinil maďarský premiér další krok pro vytvoření nového konzervativní frakce v Evropském parlamentu. Dne 1. dubna se v Budapešti sešel s polským protějškem Morawieckim a lídrem italské pravicové strany Liga severu Salvinim, aby jednali o podobě jejich budoucí spolupráce, další postup projednají na setkání v květnu. Dle Orbánových slov má tato aliance reprezentovat ty, kteří věří v tradiční Evropu, kde je pěstován respekt ke svrchovanosti, rodině a křesťanským hodnotám. Bývalý předseda Evropské rady a člen EPP Donald Tusk zhodnotil iniciativu představitelů populistických stran jako základ pro-Putinského” bloku.

(Euractiv)

 

Letem světem

 

Otevřený Everest

 

Zatímco minulý březen byla horolezecká sezóna v Nepálu zrušena v důsledku pandemie covid-19, letošní rok je k horolezcům i tamější poškozené ekonomice přívětivější a jarní horolezecká sezóna počátkem dubna začíná. Licenci pro výstup na nejvyšší horu světa dostalo přes 300 dobrodruhů ze zahraničí. Ti se po příletu do hlavního města Káthmándú budou muset prokázat negativním PCR testem. Nepálská vláda stanovila další přísné podmínky, za kterých bude výstup probíhat – horolezci jsou povinni sjednat si další pojištění, zakázané jsou tradiční přivítací večírky a jiná shlukování. Otázka testování horolezců či zajištění jejich případné karantény však zatím visí v himalájském vzduchu. 

(The NY Times)

 

První žena druhé ligy

 

Rebecca Welch, zkušená fotbalová rozhodčí, která mimo jiné pískala finále Women’s FA Cup v letech 2017 a 2020, se na Velikonoční pondělí postarala o zboření další genderem vystavěné zdi. Jako první žena vedla zápas Anglické fotbalové ligy, konkrétně zápas druholigových Port Vale proti Harrogate Town, ze kterého vyšel vítězně prvně jmenovaný klub. V této souvislosti se Mark Clattenburg, legendární fotbalový rozhodčí, nechal slyšet, že jmenování Welchové je jen začátek v prorůstání ženského vlivu do mužské fotbalové ligy.

(The Guardian/The Sky Sports)

 

Embed from Getty Images

 

Útok levicového hnutí Naxalitů v centrální Indii

 

Při čtyřhodinové přestřelce bylo o víkendu 3. a 4. dubna v indickém státě Čhattísgarh zabito 22 příslušníků indické policie, nejméně 30 jich utrpělo zranění. Za útokem stálo maoistické politické hnutí Naxalitů, jež po desetiletí brojí proti vládním složkám a své útoky obhajuje bojem za chudé, kteří trpí na úkor ekonomické expanze země. Čhattísgarh je jeden z nejrychleji se rozvíjejících států Indie, za což vděčí především svým zásobám drahých kovů, minerálů a přibližně pětině indických zásob uhlí, kterými ve své půdě disponuje. Naxalité pro Indii představují největší vnitřní hrozbu, a proto proti nim bezpečnostní složky zintenzivňují své operace. Nárůst počtu členů v jejich řadách a následná radikalizace jsou dle expertů podmíněny šířením nemoci covid-19.

(Reuters)

 

Z domova

 

České dráhy musí šetřit, aby udržely krok se soukromou konkurencí

 

České dráhy v boji o zakázky prohrávají se soukromými společnosti, jako jsou například RegioJet nebo Arriva. Kvůli levnější konkurenci ztrácejí ČD spoje dotované státem – jen v roce 2019 Dráhy přišly o 5 rychlíkových tratí, v horizontu pár měsíců budou vystřídány firmou RegioJet na trase KolínÚstí nad Labem. Aby se ČD staly konkurenceschopnými, musí ušetřit na nákladech. Prozatím propouští 87 zaměstnanců a snižují mzdy v administrativě. Generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik uvedl, že podnik musí snížit náklady o 650 milionů ročně, což činí 8 % z jeho ročního rozpočtu.

(ČT24)

 

Body agendy

 

EU hodlá poskytnout pomoc Libyi ve stabilizaci poměrů, má však své podmínky

 

Hlavní město Libye Tripolis v neděli 4. dubna navštívil předseda Evropské rady Charles Michel, aby podpořil přechodnou vládu Abdala Hamíd Dbaíbaho, která byla sestavena s pomocí OSN v polovině března. Premiér Dbaíba má za úkol udržet v zemi mír a dovést ji k prosincovým volbám. Charles Michel přislíbil Libyi pomoc při volbách, v otázce nelegální migrace i při obnově ekonomiky a předložil libyjskému premiérovi „velmi konkrétní návrhy” podpory. Podmínkou však je, aby všechny zahraniční vojenské jednotky Libyi opustily, aby byly dodržovány podmínky příměří a embargo OSN na dovoz zbraní.

(Deník N)

 

Střídání sil v Mali a návštěva ministra obrany Lubomíra Metnara 

 

Ministři obrany Česka, Francie a Estonska odletěli 31. března do Mali, kde spolu během tří dnů navštívili výcvikovou misi Evropské unie (EUTM) a základnu uskupení Takuba v Ménace. Čeští vojáci mají na starost bezpečnost sídla výcvikové mise EUTM v hlavním městě Bamako. Přibližně za dva měsíce Armáda ČR stávající vojáky této mise vystřídá příslušníky 132. dělostřeleckého oddílu. V Mali působí čeští vojáci též v rámci peacekeepingové mise OSN MINUSMA.

(iRozhlas)

 

Pro rodinu, ne pro ideologii genderu!

 

Do výboru pro zahraniční věci a do výboru pro spravedlnost polského Sejmu byl 30. března poslán návrh zákona zvaný ANO rodině, NE genderu, který iniciuje katolicko-fundamentalistická organizace Ordo Iuris. Přijetí zákona by znamenalo odklon od Úmluvy o předcházení násilí na ženách a domácímu násilí a o boji proti němu (Istanbulské úmluvy) a její nahrazení Úmluvou o právech rodiny, jež definuje manželství jako svazek mezi mužem a ženou. Tím by se uzavřela možnost uzákonit manželství pro všechny. Návrh je kritizován pro rozpornost s mezinárodně uznávanými hodnotami a jeho odpůrci poukazují na znevažování genderu a bagatelizaci domácího násilí. Návrh do výborů prošel díky hlasům vládní strany Právo a spravedlnost a strany Konfederace Svoboda a Nezávislost, strany středu a levice z většiny hlasovaly proti návrhu.

(Deník N)

Foto: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Aleš Khol

Aleš Khol

backoffice

ales.khol@amo.cz

více informací ▼

Po letech života v Bruselu a Praze nyní tráví Aleš většinu času v Haagu, Nizozemsku, kde na Leidenské univerzitě studuje program International Relations and Organisations. Kromě toho se po několika letech již pevně zabydlel na Summitu, skrze který chce i nadále trochu naivně dělat svět lepším místem, letos poprvéj ako součást týmu backoffice. Ve svém volném čase se postupně učí vařit, zbožňuje jezdit na výlety, anebo s kamarády s oblibou vede vášnivé politické konverzace, u kterých se nezřídkakdy věnuje také degustaci dobrého piva.

Redakce

A jaké jsou vaše zážitky? O čem byste si chtěli přečíst v příštím čísle? Napište nám!