Zprávy, kterých jste si možná nevšimli

Letem světem

Uvolnění v Zálivu

V oblasti nechvalně proslulé konflikty a krizemi se objevilo alespoň nějaké uvolnění poté, co vůdci států Perského zálivu ukončili blokádu Kataru. Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt uvalily embargo v roce 2017 kvůli údajné katarské podpoře extremismu a íránského režimu. Katar během blokády spor neeskaloval, nicméně byl dohnán k ještě užšímu vztahu s Íránem, což bylo jedním z důležitých faktorů, proč se podařilo spor ukončit. Uvolnění vztahů jednak oslabí Írán, který z úzkého vztahu s Katarem profitoval, a pomůže katarské ekonomice v restartu po zvládnutí pandemie koronaviru.

(Associated Press)

Chybějící miliardář?

Finanční i normální svět byl otřesen zprávami o tom, že Jack Ma, nejbohatší muž Číny, údajně zmizel a byl unesen či zlikvidován čínskou vládou. Zakladatel Alibaby se naposledy veřejně ukázal během bombastické tiskové konference v říjnu, během které kritizoval tržní regulaci v Číně, což bylo všeobecně interpretováno jako nepřímý útok na čínskou vládu. Následně byl zablokován vstup Maovi finanční společnosti Ant Group na veřejný trh s akciemi na šanghajské burze a Ma se od té doby veřejně neobjevil a objevily se i spekulace o tom, jestli je stále naživu. Nakonec se ukázalo, že s největší pravděpodobností přečkává bouři v tichosti v Hangzhou, ovšem celá epizoda jasně demonstruje, že režim pana Xi nesnese jakýkoliv vzdor.

(Financial Times, Business Insider)

Mezinárodní organizace

Valné shromáždění schválilo rozpočet OSN pro tento rok

Poslední den roku 2020 schválil Pátý výbor Valného shromáždění po dlouhých vyjednáváních rozpočet Organizace spojených národů pro rok 2021 –⁠ celkem 3,231 miliard amerických dolarů. V roce 2020 byl přitom rozpočet OSN kolem 3 miliard amerických dolarů. Pro bylo 168 států, sdržel se Súdán a pouze dva státy byly proti –⁠ Spojené státy americké a Izrael. Ačkoliv generální tajemník navrhoval na podzim rozpočet menší, Pátý výbor se nakonec usnesl na vyšší částce, a to především proto, aby zajistil fungování OSN po celém světě navzdory světové pandemii. Spojené státy a Izrael odmítly hlasovat pozitivně s tím, že nebudou podporovat antisemitské aktivity na půdě OSN a Spojené státy takto symbolicky zdůraznily, že nesouhlasí s postupem Organizace proti Íránu, jelikož OSN dlouhou dobu žádá Spojené státy, aby odvolaly sankce uvalené na Írán.

(UN News, Bloomberg)

Zemřela legenda OSN

Brian Urquhart

V pondělí 4. ledna 2021 zemřel ve věku 101 let Sir Brian Urquhart, který sloužil Organizaci spojených národů od počátku jejího vzniku a který představoval vzor pro mezinárodní diplomaty a pracovníky mezinárodních organizací. Za svou úctyhodnou kariéru sloužil pěti generálním tajemníkům OSN (od Trygve Lieho po Javiera Pérez de Cuellara), asistoval při sepisování Charty OSN a pomáhal etablovat mírové operace OSN jako jeden z klíčových projektů Organizace spojených národů při řešení konfliktů. 12 let kariéry v OSN strávil jako Speciální poradce generálního tajemníka pro politické aféry, což z něj fakticky dělalo druhého nejvýše postaveného člena Sekretariátu. Během své diplomatické služby pomáhal řešit konflikty mezi Izraelem a arabskými státy, konflikt v Kongu, kyperský konflikt, konflikt v Angole a Namibii. Po odchodu do důchodu zároveň napsal autobiografii A Life of Peace and War, která představuje zřejmě nejucelenější historii Organizaci spojených národů. Psaná z jeho pohledu nabízí zároveň komplexní pohled na fungování OSN a na službu mezinárodního diplomata.

(The New York Times, UN News)

NATO – Aliance pokračuje v boji proti pandemii, tentokrát v Albánii

Rok 2020 pro NATO znamenal především mobilizaci v boji proti koronaviru. Ten nezastavil ani během vánočních svátků. Zásilka 60 ventilátorů pro nemocnice dorazila do Tirany 28. prosince. Albánie se tak stala čtvrtou alianční zemí, která obdržela pomoc spolu s Černou Horou, Severní Makedonií a Českou republikou. NATO také poslalo pomoc 5 partnerským zemím – Bosně a Hercegovině, Iráku, Ukrajině, Moldavsku a Tunisku.

(NATO Newsroom)

 

EU – Britské firmy nespokojené s Brexitovou dohodou


Photo by freestocks.org from Pexels

 

Podporovatelé brexitu jako by dostali ten nejlepší vánoční dárek, když byla 24. prosince uzavřena obchodní dohoda s EU, údajně bez jakýchkoliv tarifů. Během realizace se ovšem ukazuje, že zavádění potřebné byrokracie je velice obtížné a pro mnohé firmy matoucí a nákladné. Kurýrní gigant DPD dokonce pozastavil vysílání zásilek ze Spojeného království minimálně do 13. ledna. Vedoucí průmyslu apelují na vládu, aby okamžitě obnovila obchodní jednání s Unií. V parlamentu zatím skotská strana požaduje kompenzace za ušlý zisk, zatímco Johnson vytrvale odolává žádostem o druhé referendum o skotské nezávislosti.

(The Guardian)

Z domova

Bývalý člen předsednictva KSČ stíhán policií

Jan Fojtík, člen předsednictva ústředního výboru KSČ v letech 1988-89, čelí stíhání kvůli zneužití pravomoci, kterého se měl dopustit spoluzaviněním smrti či zranění několika osob na hranicích tehdejšího Československa. Fojtíkovi je kladeno za vinu, že se jako člen předsednictva dostatečně nezasadil o zavedení opatření, která by zabránila Pohraniční stráži v používání zbraní proti osobám opouštějícím ČSSR. Dvaadevadesátiletý Fojtík je jedním z posledních vysokých představitelů komunistické strany, kteří jsou v dostatečně dobrém zdravotním nebo psychickém vztahu, aby mohli být obviněni.

Body agendy

Čína a Hong Kong zatčeno přes 50 aktivistů

Na začátku ledna 2021 bylo pod novým zákonem pro národní bezpečnost zatčeno v Hong Kongu přes 50 osob. Kromě aktivistů se jednalo také o bývalé zákonodárce, právníky a akademiky. Proti tomuto rozhodnutí protestovaly například Spojené státy, Kanada, Austrálie, Spojené království a OSN, jelikož se mj. jedná o porušení Mezinárodního paktu o občanských a politických právech, který sice Čína neratifikovala, v Hong Kongu ovšem platí. O pár dní později byla zároveň zablokována jedna z hlavních protivládních internetových stránek (HKChronicles), a to pod záminkou stejného zákona pro národní bezpečnost. Tento zákon byl schválen v červnu 2020 a umožnil Číně a hongkongským bezpečnostním složkám bojovat proti “podvratným aktivitám” proti hongkongské vládě. (UN News, BBC, Reuters)

Intelektuální vlastnictví Čína a EU podepsaly novou dohodu


Photo by Savvas Stavrinos from Pexels

 

Evropská unie a Čína podepsaly na konci prosince po sedmi letech vyjednávání dohodu o investicích. Tato dohoda má pomoci propojit evropský a čínský trh a umožnit lepší ekonomickou spolupráci – evropské firmy budou moci v Číně vstupovat do dříve zakázaných odvětví i bez čínských partnerů. Zároveň se Čína zavázala k větší transparenci, k lepšímu přístupu k zahraničním investorům na svém trhu a k ratifikaci některých konvencí Mezinárodní organizace práce. Byla uzavřena i přes velice turbulentní čínské zahraniční a domácí aktivity spojené s Taiwanem, Austrálií, Hong Kongem, ujgurskými muslimy a utajováním reálné situace kolem koronaviru. Dohoda se setkala se značnou kritikou z mnoha stran. Někteří ji považují za ránu pod pás nastupujícímu prezidentu Bidenovi, jelikož se Spojené státy nachází s Čínou v obchodní válce a nově nastupující prezident chtěl svou politiku vůči Číně koordinovat s evropskými státy. Jiní kritizují ústupky, které EU udělala, aby byla dohoda konečně podepsána, a to i ve světle porušování lidských práv Čínou. U mnoha témat, která měla být vyjednána mnohem detailněji, EU učinila více ústupků Číně – jedno z nich je také problém krádeží intelektuálního vlastnictví na čínském trhu.

(Reuters, ČT24, The New York Times, Politico, The Financial Times)

 

Foto: Foundations World Economic Forum, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Stanislav Kamenický

Stanislav Kamenický

Assistant Secretary General of NATO

stanislav.kamenicky@amo.cz

více informací ▼

 

Barbora Novotná

Barbora Novotná

předsedkyně UNSC v Modelu OSN

barbora.novotna@amo.cz

více informací ▼

Bára zatím úspěšně pokračuje ve studiu politologie a mezinárodních vztahů na FSV. Loňský rok ale potvrdil, že je posedlá Blízkým východem, takže ji můžete přistihnout, jak všem říká, že se konečně musí naučit arabsky. Také sbírá vlajky a jejím snem je mít tolik vlajek, že by se Valné shromáždění OSN mohlo uspořádat u ní doma.

Její ne tak tajnou superschopností je objímání lidí a neustálé opakování Kantova kategorického imperativu všem, kdo přechází na červenou. Kromě toho se snaží ve volném čase psát historickou fikci.

 

SLEDUJTE NÁS!