Letem světem

Konflikt v Etiopii

Peter Fitzgerald, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Centrální vláda Etiopské federace na konci léta odložila plánované volby kvůli epidemii koronaviru, což se stalo rozbuškou pro dlouhotrvající etnická napětí v zemi. Tigrejská lidová osvobozenecká fronta (TLOF), vládnoucí strana federálního státu Tigreje, prohlásila vládu za nelegitimní a začala ozbrojenou vzpouru. Tigrej, nejsevernější stát federace, získala své jméno podle místního dominatního etnika Tigrejů, které představuje asi 7% etiopské populace. Konflikt ovlivňuje celý region – dopadá na Súdán, který se už tak potýká se spoustou vlastních problémů a jihosúdánští diplomaté byli vyhoštěni z Etiopie kvůli údajnému přechovávání předsedy TLOF. Pozitivní zprávou je alespoň to, že severní Eritrea ctí mírovou smlouvu z roku 2018 a Etiopii asistuje. Přestože se federální armádě podařilo obsadit hlavní město Tigreje, boje stále pokračují a etiopská vláda v době psaní odmítá obnovit přísun elektřiny do Tigreje a omezuje přístup k lékařské pomoci.

(Al Jazeera/FP)

Největší stávka všech dob

proběhla 26. listopadu v Indii. Zhruba 250 milionů farmářů a dělníků zastavilo svoji práci na pobídku odborových svazů a s podporou levice. Následoval pochod na Nové Dillí, jehož se zúčastnili stovky tisíc lidí. Toto vše je reakcí na nové zákony odstraňující garantované minimální ceny za určité plodiny. Farmáři zákony vnímají jako útok na svojí identitu a obávají se toho, že jejich dědičná půda bude odkoupena magnáty blízkými vládě prezidenta Modiho. Vláda si stojí za tím, že reformy zvýší životní úroveň farmářů a přinesou do sektoru investice. S protestujícími jednala bezvýsledně pětkrát a další diskuze plánují na 9. prosince.

(The New York Times/India Express)

Mezinárodní organizace

OSN – Valné shromáždění tlačí na Izrael

Izrael se ocitl v horkém křesle na jednání Valného shromáždění  které 2. prosince schválilo hned několik rezolucí jdoucí proti izraelským zájmům. První, s podporou 145 států, mj. odsoudila izraelskou okupaci palestinského území včetně Východního Jeruzaléma a apelovala na co nejbližší svolání konference do Moskvy pro urychlení mírového urovnání. Druhá, s podporou 88 států, se věnovala otázce Golanských výšin. Prohlásila jejich držení Izraelem za nelegitimní a požadovala stažení izraelských sil. Delegát Izraele se bránil tím, že tyto rezoluce nenabízejí žádná realistická řešení a jsou odloučená od reality.

(UN Meetings Coverage and Press Releases)

NATO – Proběhla schůzka ministrů zahraničí a zahraničních partnerů

Ministři zahraničí zakončili 2. prosince dvoudenní virtuální schůzky, během kterých diskutovali o řadě různých témat. Na programu byla přítomnost NATO v Afghánistánu a potřeba úzké spolupráce při postupném stahování z této země.. Aliance také podpořila kontrolu jaderných zbraní. S partnery z Ukrajiny a Gruzie byla projednána bezpečnost v oblasti Černého moře a se zástupci skandinávských a pacifických partnerů se rozebíral přístup k Číně. V neposlední řadě se projednávala iniciativa NATO 2030, směřující k větší politické kohezi Aliance v dalších deseti letech.

(NATO Newsroom)

EU – Evropská komise představila plán na ochranu demokracie

Evropská komise představila svůj Akční plán evropské demokracie zaměřování na posilování demokratických systémů v digitálním světě. Tento plán stojí na 3 pilířích

 

  • svobodné a rovné volby, které chce EU podpořit legislativou o transparentnosti politických kampaní a revizí pravidel financování evropských politických stran;
  • posílení svobodných médií a pluralismu, a to skrz ochranu žurnalistů, omezení žalob proti veřejné participaci (SLAPPs) a zřízení agentury pro monitorování vlastnictví médií;
  • boj proti dezinformacím, vedený pomocí rozšíření nástrojů EU proti zahraničnímu vměšování a nastavením odpovědnosti online platforem v budoucím aktě o digitálních službách.

 

(European Comission Press Corner)

Backgroundy:

NATO: Development of military technologies

 

You see-you shoot, pri atentáte na iránskeho vedca mohol byť použitý automatický zbraňový systém.

Iránsky naratív martyrskej smrti vedca Fakhrizadeha zahrňuje bezpilotný zbraňový systém s umelou inteligenciou, ktorý bol kontrolovaný prostredníctvom satelitu. Svoju argumentáciu podporujú tým, že jeho žena bola len centimetre od neho a napriek tomu ju ani jedna z 13 rán nezasiahla. Napriek tomu, že časti iránskej verzie sa nedajú overiť, faktom ostáva, že popis zbraňového systému odpovedá zbrani od Rafael Advanced Defense System, ktorý operuje na princípe optického rozpoznávania, jej meno sa v hebrejštine rýmuje a znamená You see-you shoot. Verziu podporuje aj fakt, že podľa izraelských reportérov, bol tento systém použitý na likvidáciu Palestíncov migrujúcich z Gazy.

(BBC News, The New York Times)

 

DISEC: Kyberbezpečnost 

Trump vyhodil svojho šéfa kyberbezpečnosti po jeho vyjadrení k voľbám.

 

Dosluhujúci prezident USA na svojom donedávna veľmi zle zabezpečenom twitterovom účte falošne obvinil a formou tweetu vyhodil Chrisa Krebsa, šéfa kyberbezpečnosti DHS (Department of Homeland Security). Toto všetko sa stalo niekoľko dní po tvrdení bývalého zamestnanca Microsoftu o tom, že neexistujú absolútne žiadne dôkazy, že systém použitý v roku 2020 bol akokoľvek manipulovaný a tieto voľby boli najbezpečnejšie v Americkej histórií. Donald Trump napriek žiadnemu dôkazu pokračuje vo svojom virtuálnom ťažení, v ktorom tvrdí, že voľby boli proti nemu zmanipulované.
(FP)

Co nového v Česku

Česká uhelná komise, vloni zřízený poradní orgán vlády složený z těžařů, ekologů a akademiků doporučila ukončit využívání uhlí do roku 2038. Těžaři a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) označili toto řešení za kompromis mezi jistotou energetické soběstačnosti, kterou by představoval delší termín a hazardováním s energetickou bezpečností státu, pokud by byla lhůta příliš krátká. Rozhodnutí ovšem oponovali ekologové v komisi z hnutí Greenpeace a Hnutí Duha, kteří zároveň oznámili, že z komise vystoupí. I ministr životního prostředí Brabec (ANO) podporoval ukončení k roku 2033. Doporučení vyvolalo i protest asi 50 lidí na Malostranském náměstí.

(ČT24)

Úvodní foto: Patrick Gruban, cropped and downsampled by Pine, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

 

Stanislav Kamenický

Stanislav Kamenický

Assistant Secretary General of NATO

stanislav.kamenicky@amo.cz

více informací ▼

 

Daniel Baláž

Daniel Baláž

náměstek generální tajemnice Rady EU

daniel.balaz@amo.cz

více informací ▼

Daniel je s nami už druhý rok a okrem Modelu EU, prináša svoj prístup aj do Chronu ako šéfredaktor. Daniel je vo voľnom čase barman, ktorý nepije alkohol a študent medzinárodných vzťahov, ktorý sa chce živiť programovaním; taktiež príkladom toho, že človek vo svojich twenties absolútne nemusí mať predstavu, čo chce robiť. Netají sa tým, že má radšej zvieratá ako ľudí a hlavným dôvodom je klimatická kríza. Keď náhodou nie je v práci, Daniel rád športuje, číta a nadáva na fast fashion.

Redakce

A jaké jsou vaše zážitky? O čem byste si chtěli přečíst v příštím čísle? Napište nám!