Podívejte se společně s námi na výčet hostů, kteří nás navštíví během 3. předvánočního workshopu! Tentokrát nás čeká rovnou dvojtá dávka zajímavých postřehů. Od 9.50 v rámci modelů, ve kterých působíte, nahlédnete pod pokličku diplomatické kariéry – modely OSN, NATO a G20 v aule 300 společně s Věrou Jeřábkovou, model EU v místnosti 304 s Vladimírem Špidlou. Poté od 10.40 následují již tradiční dopolední semináře nabité zajímavými tématy.

Modeloví hosté

9:50-10:30

Věra Jeřábková

Cesta k diplomacii: Diplomatická akademie a práce diplomatů (pro OSN, NATO a G20)

Věra Jeřábková od roku 1994 pracuje na Ministerstvu zahraničních věcí ČR, kde zastávala řadu vedoucích funkcí, např. jako ředitelka odboru subsaharské Afriky nebo ředitelka odboru lidských práv. Od roku 2010 do současnosti řídí odbor vzdělávání a Diplomatické akademie MZV ČR. Působila také jako velvyslankyně České republiky, a to na Kypru a ve Spojených arabských emirátech. Kromě působení v diplomacii přednáší obor diplomatická teorie a praxe na vysokých školách. V současné době se jedná o Anglo–American University v Praze, v minulosti o Vysokou školu ekonomickou a Metropolitní univerzitu.

V přednášce pro modely OSN, NATO a G20 přiblíží, jak Diplomatická akademie funguje a jak vypadá práce diplomatů.

Vladimír Špidla

Evropská unie očima bývalého eurokomisaře (pro EU)

Politik, historik a fotograf, člen představenstva vzdělávacího think-tanku Masarykova demokratická akademie. Působil jako ministr práce a sociálních věcí (1998–2002) a předseda vlády ČR (2002–2004), byl také evropským komisařem pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti (2004–2010). V letech 2013 až 2017 pracoval jako šéfporadce předsedy vlády Bohuslava Sobotky. Je členem ČSSD, práce na obnově její činnosti se účastnil od prvních týdnů sametové revoluce.

Je členem čestné rady Českého svazu ochránců přírody a České společnosti ornitologické. V roce 2016 byl vyznamenán nejvyšším francouzským státním vyznamenáním – Řádem čestné legie za zásluhy o rozvoj česko-francouzských vztahů. V semináři určeném pro účastníky z modelu EU přiblíží fungování Evropské komise očima jednoho z eurokomisařů a nabídne náhled na budoucnost EU.

Dopolední semináře

10:40-12:00

Dana Drábová

Radiační situace (nejen) na Ukrajině

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost od roku 1999. Vystudovala jaderné inženýrství na FJFI ČVUT a nyní se věnuje hodnocení a regulaci rizik jaderných technologií. Předsedala Komisi pro bezpečnostní standardy Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Účastnila se řady expertních misí MAEA zaměřených na zlepšování dozorného rámce v oblasti radiační ochrany a jaderné bezpečnosti v rozvojových zemích (Arménie, Moldávie, Uzbekistán, Ukrajina, Jordánsko, Pákistán, Čína apod.) V období 2006 až 2009 byla předsedkyní Asociace západoevropských jaderných dozorů (WENRA). V posledních letech se věnuje obecnějším souvislostem světa, energie a energetiky. Je členkou mimo jiné Správní a Vědecké rady ČVUT. Komunální politička, místostarostka obce Pyšely. Držitelka státního vyznamenání Medaile Za zásluhy.

Doktorka Drábová představí aktuální stav v oblasti radiace na Ukrajině. Přednáška tak nabídne nejen pohled na aktuální situaci, ale i nadhled na budoucnost radiační ochrany a jaderné bezpečnosti, zároveň poskytne hlubší porozumění současnému stavu a vývoji na Ukrajině. Seminář je vhodný pro všechny.

Eva Horelová

Zákulisí Evropské komise: diskuse o zahraniční politice a kariérních možnostech

Eva Horelová je zástupkyně vedoucí úřadu a vedoucí politické sekce Zastoupení Evropské komise v ČR. V rámci evropské diplomatické služby vedla politické oddělení Delegace Evropské Unie v Turecku a pomáhala definovat politiku EU vůči konfliktu v Sýrii. Pracovala též jako zástupkyně vedoucí oddělení tisku a veřejné diplomacie na Delegaci EU v USA poté, co se věnovala veřejné diplomacii EU ve třetích zemích z bruselského ústředí.

Na jejím semináři budete moci diskutovat o evropské zahraniční politice a možnosti stáží / práce v unijních institucích. Seminář je vhodný pro všechny.

Michael Romancov

Změny v distribuci moci mezinárodních vztahů

Michael Romancov působí na Institutu politologických studií na Fakultě sociálních věd UK. Věnuje se politické geografii, geopolitice a Rusku. Spolupracuje s ČT a ČRo, publikuje v Deníku N, v jehož edici N mu vloni vyšla kniha Námořní slepota a letos byl spuštěn podcast Romancov a spol.

Ve svém vystoupení se zaměří na fenomén rozložení moci v systému mezinárodních vztahů, respektive na identifikaci sil a procesů, které rozložení moci v minulosti ovlivnily. Na těchto základech pak bude přistoupeno k diskusi o změnách, k nimž dochází v současnosti. Seminář je určený pro všechny.

Vít Dostál

Neziskovky a politika – beef nebo besties?

Máte tu politické neziskovky? A mohl bych je vidět? Andrej Babiš i Tomio Okamura je vidí všude – jsou všemocné, řídí svět a ohrožují děti; tedy podle nich. Proč tato argumentace na řadu lidí funguje? Co jsou neziskovky, o co jim jde a proč to spoustě lidem vadí? A je zde politika jenom pro politiky a političky, a proč jsou ti další nikým nevolení lidé důležití pro fungování státu i demokracie? A protože to bude nezisková agitka, budou k dispozici i věcné ceny pro aktivní delegátstvo. Doražte! Radikální názory vítány. Bude debata. #občanskáspolečnost

Seminář povede Vít Dostál, výkonný ředitel (neziskové organizace) Asociace pro mezinárodní otázky (a také absolvent PSS). Seminář je vhodný pro ty, kteří se chtějí zapojit do diskuze o politice a role neziskových organizací v ní.

Tobiáš Frýdl

Víra v barvách duhy

Tobiáš je studentem produkce na FAMU a synem faráře Církve československé husitské. Je autorem audiovizuálního projektu Víra v barvách duhy, který se snaží propojit dvě zdánlivě neslučitelné menšiny: svět LGBT a křesťanství. Jde o sérii krátkých videí, v nich vystupuje 45 zástupců různých církví: faráři a farářky, teologové a teoložky, odborníci v oborech biblistiky či praktické teologie, vyučující na teologických fakultách. Projekt cíleně představuje otevřené a přijímající názorové proudy. Záměrně nemapuje konzervativní postoje v církvích, přesto přináší pluralitu názorů. Na projektu pracoval Tobiáš sám zhruba půl roku a byl za něj oceněn Cenou Jana Opletala.

Tobiáš představí svůj projekt v rámci moderovaného rozhovoru s jedním z členů sekretariátu. Seminář je vhodný pro všechny.

Zuzana Trávníčková

Sankce a Rada bezpečnosti OSN

Sankce Rady bezpečnosti. Jak vlastně fungují, proč jsou důležité a kdy mohou být vyhlášeny? Jakou vůbec sankce hrají roli v rámci struktury OSN a mezinárodního práva? To vše se dozvíte na přednášce s doktorkou Zuzanou Trávníčkovou.

Zuzana Trávníčková je odborná asistentka na vysoké škole, matka, skautka a hráčka geocachingu. Vystudovala mezinárodní politické vztahy na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze a právo na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Vyučuje mezinárodní právo a etiku v mezinárodních vztazích na Vysoké škole ekonomické v Praze. Odborně se zabývá diplomatickým konzulární právem, mezinárodním právem lidských práv, mezinárodní etikou a problematikou ukládání a provádění mezinárodních sankcí. Neodborně vychovává tři děti a působí ve skautském středisku VJAS Brandýs nad Labem. Seminář je vhodný pro všechny.