Summit tvoří řada dobrovolníků a nyní je čas tu řadu doplnit.

XXIX.

Pražský studentský summit je vzdělávací projekt od studentů pro studenty. XXVIII. ročník je již minulostí a rozjíždí se přípravy na další. Summit tvoří řada dobrovolníků a nyní je čas tu řadu doplnit.

 

Možná právě tebou!

 

Chci do týmu.Raději bych si přečetl/a více...

Co to vlastně je Pražský studentský summit?

Summit je studentský vzdělávací projekt organizovaný několika desítkami vysokoškoláků pro několik stovek dalších studentů ze středních i vysokých škol.

 

Jak Summit studenty vzdělává?

Hlavní myšlenkou Summitu je vzdělávání pomocí simulace jednání mezinárodních organizací, jakou je NATO, G20, EU a různé orgány OSN. Kromě znalostí o mezinárodních vztazích účastníci rozvíjejí i své dovednosti, ať už jde o argumentaci, rétoriku, veřejné vystupování, či práci se zdroji. Pro účastníky jsou také připravené semináře vedené odbornými hosty z nejrůznějších oborů a oblastí veřejného života. Témat, kterými se na Summitu zabýváme, je opravdu spousta: od lidských práv přes budoucnost vzdělávání až po ochranu životního prostředí. Své místo si tu proto najde opravdu každý.



Jak Summit probíhá?

Summit je každoroční akce, která se opakuje pravidelně už od roku 1995. Letos tak začne už její XXIX. ročník. Ještě do začátku prázdnin se celý tým potká na úvodním víkendu, kde se jeho členové navzájem seznámí a rozdělí si úkoly. Během prázdnin probíhá příprava materiálů, zejména pak psaní populárně naučných Background reports.  

V září pak proběhne přijímací řízení pro delegáty, po němž následuje tzv. přípravná část, skládající se z pěti sobotních workshopů od října do března. Po přípravné části se pak koná čtyřdenní závěrečná konference.    

 

Co se děje na přípravných setkáních?

Přípravná setkání se soustředí  na rozvoj dovedností a znalostí účastníků a jejich přípravu na závěrečnou konferenci. Program tvoří semináře s různými hosty, aktivity jako minisimulace a moot-courty a zhruba polovinu času tráví účastníci aktivitami ve svém modelu či orgánu.

 

A na závěrečné konferenci?

Konferenci tradičně otevírá slavnostní zahájení s projevy významných hostů i samotných účastníků. Poté následují tři dny celodenních jednání v modelech a orgánech, kdy mají účastníci možnost převést to, co se naučili, do praxe…   



Jak velký je Summit?

Během XXVIII. ročníku se projektu zúčastnilo přes 300 účastníků a chystalo ho 60 dobrovolníků – členů přípravného týmu.

Letos simulujeme jednání modelů NATO, EU a G20. V modelu OSN simulujeme Radu bezpečnosti (UNSC), Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), Environmentální program OSN (UNEP), Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC), Mezinárodní organizaci práce (ILO) Sociální, humanitární a kulturní výbor Valného shromáždění (SOCHUM).

 

členů týmu

ZNÍ TO DOBŘE?

Tak čti dál!

 

 

ČÍST DÁL

Staň se součástí týmu!

Právě končí XXVIII. ročník, část týmu odchází, část zůstává, část potřebujeme novou a XXIX. ročník se blíží.


Koho hledáme?

  1. Měl/a bys nejpozději od letošního září studovat na vysoké škole.
  2. Měl/a bys chtít zlepšovat svět.
  3. Měl/a bys být aktivní.
  4. Měl/a bys umět komunikovat.
  5. Měl/a bys být spolehlivý/á.
  6. Měl/a bys mít chuť vzdělávat ostatní.
  7. Měl/a bys mít chuť učit i sebe.
  8. Měl/a bys umět najít si na Summit čas.

Co bys dělal?

  • Co bys chtěl/a! Skoro.
  • Na Summitu je vždy co dělat. Od vedení diplomatických simulací přes tvorbu příspěvků na sociální sítě až po nošení krabic do schodů.
  • Celého týmu se ptáme, kdo by měl zájem o jaké úkoly, a snažíme se role poskládat tak, abychom všem vyšli vstříc a zároveň se naplnily všechny potřeby projektu.
  • V týmu si můžeš vyzkoušet například: předsedání v orgánu, přípravu vzdělávacích aktivit, starost o hosty, zajišťování logistiky, psaní časopisu Chron, správu sociálních sítí, zajišťování cateringu, fotografování…

Jak se do týmu dostaneš?

Nové kolegy si vybíráme pečlivě, protože z nich nebudou pouze „kolegové”, ale především kamarádi.

Nejdříve vyplň krátký dotazník a pošli nám svůj životopis. My se na něj podíváme a rozhodneme se, jestli si s tebou sedneme na pohovor. Ale žádný strach, většinou se tak skutečně stane. Stejně tak není třeba očekávat žádný korporátní talk, spíš rozhovor o tom, kdo jsi a jaké jsou tvoje cíle.

Při pohovoru se tak budeme bavit nejen o tom, co bys v týmu rád/a dělal/a, ale třeba i o tvých oblíbených knížkách nebo volnočasových aktivitách. Možná tě necháme, abys nám udělal/a i krátkou prezentaci, abychom zjistili, jaký je tvůj vztah k veřejnému vystupování, které k Summitu jednoduše patří. Není to žádné strašné mučení a nedávno jsme to sami podstupovali.

Přihlášku můžeš poslat do 9. dubna, tak s námi pojď tvořit Summit!

Jdu do toho!

Zbývá

Dny

:

Hodiny

:

Minuty

:

Vteřiny

Máš otázky? Napiš nám!

Michael Douša

Michael Douša

Hlavní koordinátor XXIX. ročníku

michael.dousa@amo.cz

více informací ▼

Michael se už v životě smířil s mnoha věcmi. Co mu ale ještě pořád dává zabrat, je skutečnost, že některé věci vtipné v jeho hlavě nejsou vtipné mimo ni. Studuje práva a občas se vrací do rodného Děčína šířit noviny z Prahy. Raději ale žije v „Kdo přežije: Žižkov”. Rád nadává na obecně populární a prospěšné věci jako kopce a MHD (ano, nemá rád vlaky), protože je to boomer v zoomerském těle.

Anna Marie Podlipná

Anna Marie Podlipná

Zástupkyně hlavního koordinátora XXIX. ročníku

anna.marie.podlipna@amo.cz

více informací ▼

Anička je doma všude tam, kde se nachází milí lidé, pěkné výhledy nebo dobré jídlo. Ideálně všechno dohromady. Ze všeho nejradši ale zkouší nové věci. V G20 se proto letos s radostí podílí na tom, aby se něco nového na Summitu mohli naučit i ostatní. Radost jí dělá dobrá hudba a špatné vtipy, skauting i vystupování se slam poetry. Ve zbytcích volného času zve lidi na kafe nebo vyráží na cesty, u nichž není nikdy předem jisté, jestli ji zavedou do gruzínských hor, na břeh Baltu, nebo na předměstí Brna.

Dominik Merta

Dominik Merta

Zástupce hlavního koordinátora XXIX. ročníku

dominik.merta@amo.cz

více informací ▼

Domča, milovník dobrého jídla, při svých kulinářských experimentech přišel na to, že není na škodu, když si pokrm dobře okořeníte. To samé platí i v životě. Aby jeho studium na Přírodovědecké fakultě UK nebylo tak mdlé, dodává mu na zajímavosti brigáda v kině a již čtvrtá účast na Pražském studentském summitu. I po tak dlouhé době si zachovává lásku a věrnost k Evropské unii, takže i letos ho mimo jiné najdete v tomto modelu. Mezi další věci, které ho baví, patří sbírání a hraní karet Magic: The Gathering. Rád si zapaří na počítači nebo se na něm věnuje e-sportovým aktivitám. Nepohrdne ani dobrým filmem či hodně hlasitým poslechem oblíbené muziky.